Informace k zájezdům

Vážení klienti, 

v těchto dnech dokončujeme poslední vratky za zájezdy. Vše bychom měli mít hotové do 8. 6. 2020, tedy do 2 týdnů. 

Rádi bychom Vás inforomovali, jak jsme postupovali. 

Většina škol zájezdy zrušila v období od 9. 3. do 14 . 4. na základě uzavření škol, kdy školy obdržely od MŠMT informaci o uzavření škol a doporučení zrušit veškeré akce do konce školního roku. Školy řetězově rušily zájezdy. V té době činilo odstupné (storno poplatek) většinou 2 000 - 3 000 Kč. Díky tomu, že někteří obchodní partneři nám neúčtovali poplatky za zrušení objednaných služeb, za což děkujeme, jsme mohli odstupné snížit, aby bylo přiměřené vzhledem k mimořádné situaci, činilo 600 Kč - 2 000 Kč (maximálně) podle ceny konkrétního zájezdu (ceny zájezdů činí 3 000 - 12 000 Kč). Tím jsme ušetřili Vaše finance. Na odstupné jsme měli nárok zejména proto, že škola zájezd zrušila v době, kdy ještě nebyl naplněn § 2535 OZ č. 89/2012 Sb. V podstatě u všech zájezdů nebyly uhrazeny doplatky. Mnoho škol změnilo termín a pak zájezd zrušilo. Školám, které postupovaly v souladu se smlouvou, zájezdy uhradily, vyčkávaly na naše pokyny, zájezdy samy nerušily, jsme finance vrátili v plné výši. Nebo vrátíme do 8. 6. 2020.  Všem školám jsme nabídli změnu termínu zdarma. Celá situace nás stála mnoho sil, pracovali jsme zdarma od září, museli jsme hradit náklady z našich rezerv, měli jsme uzavřené provozovny, vláda slibovala pomoc, ta ale nepřišla. Bylo to pro nás nejtěžší období, které cestovní ruch zažil. Je jasné, že mnoho cestovních kanceláří nepřežije. Statisíce nám zůstaly v zahraničí u ubytovatelů, kteří slibují čerpání v podobě voucherů/poukazů, ty jsme ale my fakticky nabízet nemohli.

Bohužel stále ještě dnes získáváme od některých škol předžalobní výzvy, i když jsme jednali v souladu se zákony. Stojíme si za tím, že výzvy jsou zcela neoprávněné.

Přesto věříme, že situace v cestovním ruchu se brzy zlepší a my se budeme opět moci vydat společně poznávat zajímavá místa a památky. Na léto připravujeme prohlídky Prahy pro rodiny a zájemce z řad veřejnosti. Praha zcela jistě nebude plná turistů ze zahraničí a tak Češi budou moci poznávat místa, která mají blízko, ale neznají je. V průběhu září máme v plánu obnovit činnost cestovní kanceláře, abychom mohli i nadále pořádat zájezdy do zahraničí, pokud to situace dovolí. Velice děkujeme všem, kteří si přesunuli prohlídku Pražského hradu na podzim a doufáme i v nové objednávky. Snad nás podpoříte.

Všem přejeme pěkné léto.

 

Užitečné odkazy o problematice cestovního ruchu v současnosti:

Občanský zákoník zde:

https://www.podnikatel.cz/zakony/novy-obcansky-zakonik/f4586897/

Informace, které MŠMT poskytlo školám:

https://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/moznosti-reseni-skolnich-zajezdu-v-soucasne-situaci

Informace k nové legislativě LEX VOUCHER:

Cestovní kancelář ale podle nového zákona nepostupovala, nepotřebovala využít ochranné doby. Zájezdy, které nebylo možné odjet, zrušila a prostředky vrátila, pokud tedy nezrušila škola dříve. V tomto případě má cestovní kancelář nárok na odstupné, které jsme ještě navíc snížili.

https://mmr.cz/cs/ostatni/web/novinky/metodicky-pokyn-pro-cestovni-kancelare